۱۳۹۹ اسفند ۵, سه‌شنبه

ناآرامی در سراوان؛ کشته‌شدن چندین سوخت‌بر و تسخیر فرمانداری

عده‌ای از سوختبران در منطه مرزی سراوان کشته و از مردم با نیروهای امنیتی درگیر شده‌اند.  فیلم‌های منتشر شده در فضای نشان می‌دهد معترضان فرمانداری سراوان را تسخیر کرده‌اند. مسئولان این حوادث را به «معاندان» نسبت داده‌اند.

روز دوشنبه خبرها و ویدیوهایی در فضای مجازی منتشر شد مبنی بر درگیری و کشته شدن گروهی از سوختبران در مناطق مرزی شهرستان سراوان. این سوختبران در مناطق مرزی آسکان شهرستان سراوان هدف تیراندازی نیروهای سپاه پاسداران قرار گرفته‌اند. وبسایت هرانا روز گذشته (دوشنبه چهام اسفند) از کشته شدن دست‌کم دو تن و زخمی شدن دو نفر از شهروندان خبر داد.

هرانا نوشته است نیروهای سپاه پاسداران با بستن و حفر چاله در نقاط صفر مرزی از تردد سوختبران ممانعت کردند. این اقدام خشم سوختبران را برانگیخته و شماری از آنها با حضور در مقابل پایگاه سپاه خواستار بازگشایی مرز شده‌اند که هدف تیراندازی نیروهای سپاه پاسداران قرار گرفتند.

خبرگزاری ایلنا نیز در این باره نوشت «درگیری هایی در مرز پنج گور پاکستان در روستای زیارت از توابع شهرستان سراوان رخ داده است.»

در خبرها هم‌چنین آمده است که سپاه پاسداران «برای متفرق کردن سوختبران از نیروهای مرصاد نیز کمک خواسته و آنها نیز با تجهیزات کامل در منطقه حاضر شده و سوخت بران در محاصره نیروهای مرزبانی قرار دارند».

ویدیوها در فضای مجازی با هشتگ «سراوان تنها نیست» انتشار وسیعی یافته‌اند.

روز سه‌شنبه پنجم اسفند ملک فاضلی، نمایند سراوان به خبرگزاری ایلنا وعده پیگیری این «ماجرا» را داد و در رابطه با فیلم‌های منتشر شده در فضای مجازی گفت: «مردم به خاطر موضوعی به فرماندهی رفته بودند اما نه به آن شکلی که در بعضی از خبرها گفته شد. به هر حال ممکن است عصبانی شوند و بحثی به وجود بیاید و حتی شیشه‌ای هم شکسته شود، اما تا جایی که من اطلاع دارم فرماندار در فرمانداری مستقر است و جلسه در حال پیگیری است.»

چند و چون درگیری هنوز روشن نیست

نماینده سراوان کشته شدن گروهی از سوختبران را «حادثه ناگوار» نامید و گفت: «موضوع توسط مسئولین امنیتی و این جانب در سطح کلان مملکت در حال بررسی است تا با کسانی که ممکن است اهمال کرده باشند و یا مشکلی به وجود آوردند، برخورد قانونی صورت گیرد.» او تاکید کرد: «باید حواسمان به مردم باشد».

سعید تجلیلی، رئیس شورای تامین شهرستان سراوان روز سه‌شنبه پنجم اسفند به ایلنا گفته است «تاکنون اطلاعات دقیقی از اتفاقات روز دوشنبه در مرز سراوان به دستمان نرسیده» و « فعلا نمی‌توانیم در این زمینه اظهارنظر کنیم». 

شه بخش گرگیج، نماینده سیستان و بلوچستان در شورای عالی استان‌ها نیز به ایلنا، گفته است که هنوز روشن نیست که «اتفاق رخ داده توسط نیروهای خودی یا خارج از مرز بوده» است.  او تاکید کرده است که «هنوز موفق به ارتباط با هیچ کسی در سراوان برای کسب اطلاعات بیشتر نشده‌ایم بنابراین اطلاع دقیقی نتوانسته‌ایم در این زمینه کسب کنیم.»

پای «گروهک‌های معاند و ضدانقلاب» در میان است

اما محمدهادی مرعشی، معاون امنیتی استانداری سیستان ‌و بلوچستان به باشگاه خبرنگاران جوان، نزدیک به سپاه پاسداران گفته است: «تجمع ‌افراد سوخت‌بر در گذرگاه مرزی و عدم خویشتن‌داری آنان، سبب هجوم و حمله‌ صبح امروز به پاسگاه مرزی کشورمان شده است که بعد از این ماجرا با معتمدان محلی صحبت کردیم و موضوع تحت کنترل در آمد».

او مدعی شد به هیچکس آسیبی نرسیده  و موضوع درحال بررسی است.مرعشی در مورد تسخیر فرمانداری توسط مردم گفت که «عده‌ای در فضای مجازی مردم را برای تجمع تحریک می‌کردند که  به‌سمت فرمانداری حمله کردند و با شکستن شیشه‌های فرمانداری متفرق شدند».

«بیکاری در قسمت‌هایی از سیستان و بلوچستان در دنیا بی‌نظیر است»

مناطق مرزی ایران در استان سیستان و بلوچستان از محروم‌ترین نقاط ایران هستند. سالانه در امتداد این مرز طولانی بسیاری هدف گلوله نیروهای امنیتی قرار می‌گیرند و کشته می‌شوند. سوختبران از حمل و نقل سوخت در مرز ایران و پاکستان زندگی می‌گذرانند. سوختبران بنزین یا گازوییل را از واسطه‌هایی تحویل می‌گیرند که آنرا از سایر نقاط به این منطقه می‌روند و آنرا به آنسوی مرز می‌رسانند. 

Iran Unruhen in Sarawan an der Südost-Grenze

به گزارش هرانا مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، دی ماه امسال با انتشار یک گزارش مشترک به بررسی عملکرد نیروهای نظامی و تلفات وارده به شهروندان به خصوص در نقاط مرزی کشور در محدوده زمانی سال ۲۰۱۸ پرداخته است. در گزارش آنها آمده است در این سال ٰٰ“۳۰۰ شهروند در ۱۱ استان کشور به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به واسطه عمل قوای نظامی دچار حادثه شدند”.

نرخ بیکاری در مناطق مرزی سیستان و بلوچستان بسیار بالا، میزان توسعه صنعتی و کشاورزی پایین و فقر مردم جانکاه است. این استان هم‌چنین با کمبود آب و خشکسالی پیاپی روبروست.  بسیاری اراضی در سال‌های گذشته بر اثر این کم‌آبی از بین رفته و بسیاری روستاها خالی از سکنه شده‌اند.

علیم یارمحمدی، نماینده زاهدان تابستان امسال در رابطه با وضع مردم این منطقه گفته بود «بیکاری در قسمت‌هایی از سیستان و بلوچستان در دنیا بی‌نظیر است. نرخ بیکاری در قصرقند و نیکشهر حدود ۶۵ درصد و در چابهار و زاهدان در مرز ۴۰ درصد است.»

به گفته او «سیستان و بلوچستان حدود ۳ میلیون نفر جمعیت دارد اما به خاطر فقر زیرساختی‌‌اش چه در زمینه صنعت و چه در زمینه کشاورزی، مردم مشارکتی در اقتصاد ندارند؛ در نتیجه مانند زیرساخت‌هایشان فقیر مانده‌اند. خودشان می‌گویند سیستان و بلوچستان فراموش شده است.»

او هم‌چنین به معصل سوختبران اشاره کرده بود که چند سالی است به گفته او «بسیار پررنگ شده است.» او تاکید کرده بود مادام که این منطقه صنایع ایجاد نشود و کشاورزی رونق نگیرد، «نمی‌توانیم از مردم قاطعانه بخواهیم که از سوخت‌بری دست بردارند. استان به خاطر بی‌آبی به این وضع افتاده و به صنعت آنه م توجه آنچنانی نشده است.»

اطلاعیه ۱۴۶۴ کمیته دفاع از حقوق اقوام و ملل ایرانی با موضوع جان زندانیان دگر اندیش و منتقد در خطر است

جان زندانیان دگر اندیش و منتقد در خطر است این روزها، درکنار اخبار دلخراشی چون بحران بی‌آبی در خوزستان، افزایش مرگ و میر در اثر کرونا، ‌ فقر،...